Thursday, April 25, 2013

Feel-good home creation - what is she talking about?

Ethical home decor - Samantha Holmes blanket, and Kikoi paper pearls made of reused ice hockey tickets


It's not very clear, is it?  Let me try to explain. It is actually about ethical home decor, just not hard-core such.

When I was little, our mom would sow and knit our clothes herself - she thought that self-made and hand-made is ALWAYS far better than anything manufactured. It is more valuable, it is better quality, there isn't as much waste, and so forth. Anyone, who really loves doing things with their hands, will always make it at least 'good enough for him/herself'. He/she wouldn't waste anything, because what would be the point? The material cost is directly away from his/her own pocket. Furthermore, all scrap items will find some use in some other work, it is never just simply thrown away!

This was also very clear when we were living in the far-east and traveling around during our holidays. She would always support the local handicraft culture by purchasing one of many hand-woven baskets, silk paintings, hand embroidered textiles and clothes and you name it (I really had to BEG for her to buy me pair of those pink plastic tennis shoes rather than hand-made leather shoes)

I've inherited this thinking, loud and clear, and have transferred it to Weranna's product selection. And - if things are manufactured in larger scale for one reason or another, Weranna's products are manufactured under ethical standards, - and even if not written officially on paper, they are being met.

And no, I am no hard-core in this. I've never seen anything good coming out of going into extremes. I simply don't believe this world is there yet. In the store I've tried to tell as detailed as possible where the products are from and why I've included them into the selection.

We need baby steps.  We need to support those brands which really are trying to do their job on this front - smiling, not judging anyone, but offering an alternative and really believing themselves that this is the only way to sustain this beautiful Planet Earth to our children. Do you agree?

***

Hyvän mielen kodin luomista - mistä se oikein puhuu? Lyhyesti sanottuna sitä voi kutsua myös sanaparilla 'eettinen sisustus', mutta ei äärimmäisyyksiin vietyä sellaista.

Ei ehkä täysin selvää? Yritän selittää.

Kun olin pieni, äitimme ompeli ja neuloi kaikki vaatteemme (ja sohvanpäälliset, ja verhot ymseliyms.) itse - hän ajatteli, ja ajattelee toki niin yhä edelleen, että itse- ja käsintehty on AINA parempi vaihtoehto kuin teollisesti tuotettu. Se on jo itsessään arvokasta, se on laadukkaampaa eikä roskaa synny yhtä paljon. Kukaan, joka pitää siitä mitä tekee ja on ylpeä siitä, ei päästä käsistään mitään, mikä ei kelpaisi minimissään ainakin omaan käyttöön. Ja eihän olisi mitään järkeä heittää pois mitään, jota voi käyttää johonkin muuhun? Aina voi tehdä tyynynpäällisen tai päiväpeiton kankaantähteistä tms.

Nämä äitini periaatteet olivat myös erittäin selviä, kun asuimme Kaukoidässä - tuliaiset reissuilta ja torilta oli aina paikallisten käsityöläisten tuotoksia: koreja, silkkimaalauksia, kirjottuja kodintekstiilejä tai vaatteita. Jouduin todella RUKOILEMAAN, että saisin ihanat, pinkit muovilenkkarit niiden käsintehtyjen nahkakenkien sijaan (onnistuin saamaan ehkä puolen vuoden jälkeen, mutta ei ne nyt niin mukavat olleet jalassa, älkää kertoko äidille).

Olen perinyt tämän ajattelun, ja yrittänyt siirtää sen mahdollisimman kattavasti Weranna'sin tuotevalikoimaan. Kyllä - meiltä löytyy myös teollisesti valmistettuja tuotteita - mutta siinä tapauksessa olen varmistanut, että tuottajat itse uskovat eettisyyteen valmistusprosesseissaan, ja/tai tuotteet on valmistettu kestävistä luonnomateriaaleista. Tällaisia yhteistyökumppaneita ovat esimerkiksi Cottonhut ja Rice. Aivan ihania, eettisesti käsinvalmistettuja tuotteita edustavat puolestaan Samantha Holmes ja Kikoi. Muutamia mainitakseni.

Ei, en ole tässä hard-core. En ole koskaan elämässäni nähnyt mitään hyvää tulevan äärimmäisyyksiin menemisestä. En vaan usko, että maailma on siellä vielä. Kaupassa olen joka tuotteen kohdalla kertonut mahdollisimman kattavasti, mistä tuote on ja miksi olen sen ottanut valikoimiin.

Tarvitsemme pieniä askelia. Voimme aloittaa tukemalla niitä liikemerkkejä, jotka ovat aloittaneet työn tällä saralla - hymyillen, ketään tuomitsematta, vain tarjoamalla vaihtoehdon ja uskomalla, että vain näin voimme jättää tämän kauniin maailman lapsillemme. Oletko samaa mieltä?
No comments:

Post a Comment