Monday, August 5, 2013

I'm in love with Kilim carpets, patch-work carpets and other beauties


Kilim carpet restoration


Kilim carpets are just beautiful, aren’t they? There are as many color and pattern combinations as there are Kilims, and I had a chance to meet with some BEAUTIFUL antique pieces.  I spent the end of last week in Istanbul meeting Weranna’s suppliers, and looking for new ones.

Some how I feel that in the Grand Bazaar you always see what’s the biggest thing in the world trends at the moment. Now it feels like it is not only Kilims – it is OLD Kilims. Those which are not so perfect anymore, perhaps they have been fixed by a Kilim doctor ;) (like pictured here), or perhaps the pieces of old Kilim’s have been sown into floor cushions or  new patchwork carpets.

I had the nicest, and the LONGEST chat with one of the carpet sellers. He was upset - telling me about European customers, who want to order their own designs in large quantities, of course using the old Kilim weaving tecniques. When they are told, that sure, but you need to understand that the next delivery might be a little different color, as the yarn is hand-dyed and it is impossible to get the same exact tone 2 times in a row, they say – well, no then, I will order from another country. It’s cheaper anyway. Ahh – okay. This is how far your love for Kilims goes ;). How I just love to talk to these Turkish men with temper – they really make me smile ;). 

Kilim carpet restoration


This restoration project I saw from beginning to the end – there was a hole in this old piece I fell in love with, and it was fixed right there, on the spot. First the ‘Kilim doctor’ would remove all the yarn even slightly broken, and replace the warp.

Kilim carpet restoration

 See that pile of yarn? Well, there are old Kilims, which just can’t be fixed anymore, so the old yarn is being reused restoring those pieces, which still CAN be fixed. After finding the correct colors, the fast repair takes place – the speed!! The carpet was tightened to a frame (with nails), and after finished, all the ends are cut and BURNED. As everything is 100% wool, you can do that without risk.  In a carpet shop packed with carpets…talk about trust to the material around you…

***

Kilimit on vaan kauniita, eikö? Aitoja Kilim-mattoja ei ole kahta samanlaista, ja minulla oli kunnia tutustua aivan upeisiin antiikkimattoihin. Kirjoittelen tätä siis lentokoneessa matkalla kotiin Istanbulista, jossa vietin juuri muutaman päivän tavaten Werannan tavarantoimittajia ja etsien uusia aarteita valikoimiin.

Jotenkin nimittäin on sellainen kutina, että aina pitää päästä Grand Bazaariin käymään, niin näkee, mikä on maailmalla kuuminta hottia juuri nyt. Kilimit – eikä vaan Kilimit, vaan VANHAT Kilimit. Ne, jotka ovat vähän nuhraantuneita, ehkä ne on jo kertaalleen korjattu Kilim-tohtorin toimesta. Tai ehkä mattoa ei ole kannattanut korjata enää, vaan sen palasista on tehty uusia mattoja, tai lattia- ja sohvatyynyjä.

Sain kunnian käydä parhaimman, ja PISIMMÄN keskustelun erään mattokauppiaan kanssa. Nyt on tosin Ramazan, joten tuntui hassulta juoda kupeittain omenateetä näiden paastoavien herrasmiesten seurassa, mutta eipä tullut mieleenkään kieltäytyä tarjouksesta, on se niin hyvää.

Tämä Ramazan-herra (sopiva nimi) oli kiukkuinen – hänellä on eurooppalaisia asiakkaita, jotka haluavat teettää omia mallejaan isoina sarjoina käyttäen perinteisiä Kilim-kudontatekniikoita. Hän tietysti sanoo, että onnistuu, mutta täytyy pitää mielessä, että seuraava erä voi olla hieman eri sävyä kuin tämä ensimmäinen  -kun langat värjätään käsin, on mahdotonta saada 2 kertaa täysin sama väri. Siihen oli juuri yksi tilaaja sanonut 1. Erän jälkeen – ai jaa, no ei sitten, saan samaa väriä eräästä toisesta maasta ihan niin paljon, kuin haluan. Ja halvemmalla. Okei, kyse ei ollutkaan rakkaudesta Kilimeihin ;). Ymmärrän. Voi kun tykkään jutella näiden herrasmiesten kanssa - he saavat hymyilemään.

Tämän korjausprojektin näin alusta loppuun - vanhassa matossa, jonka halusin messuille näytille, oli reikä, ja se piti korjata. Siinä vaan yhtäkkiä. Vähän kuin villasukan paikkaus muuten ;). Ensin Kilim-tohtori poistaa kaiken vähänkin kuluneen ja rispaantuneen reiän ympäriltä, ja pujottaa uuden loimen rikkoutuneen tilalle.

Näettekö tuon villalankapinon? Lanka on otettu matoista, joita ei voinut enää korjata, ja se käytetään korjauskelpoisiin mattoihin. Oikeiden värien löytämisen jälkeen (kyllä, myös kuviot palautetaan ennalleen) alkaa nopea korjaustyö - TODELLA nopea. Silmät ei pysyneet neulan mukana. Kun neulomistyö on valmis, ylimääräiset päät leikataan pois, ja viimeistellään koko työ polttamalla kevyesti. Kyllä - sitä uskaltaa kaupassa, joka on pakattu täyteen mattoja, tehdä tällaista, kun on 100% varmuus materiaalista. My kinda place.

2 comments:

  1. Very interesting to see how they are repaired

    ReplyDelete
  2. :) it is interesting, isn't it? I spent hours there watching and learning about different regions and the traditional techniques and patters for each... University degree information, I would say, only in slightly more interesting package :)

    ReplyDelete