Sunday, October 13, 2013

Kenyan carrots & ginger soup - porkkana-inkiväärikeitto

Carrots and ginger soup - porkkana-inkiväärikeitto



When visiting Kenana farm a week back in Kenya (you can read a bit more HERE), we were served this delicious carrots & ginger soup. Best carrot soup I have ever tried. Just before I left we happened to drive by a large carrot farm just as they were harvesting the carrots, so we have lots here at home. Can't wait to prepare the first pot!

Carrots & ginger soup - serves 3-4

1 large onion, peeled and sliced
2 gloves garlic, peeled and sliced
1 ginger root
1 kg carrots
1/2 l water
Salt & pepper
Coriander
Whole milk (or cream)

1. Fry the onions and garlic until they are slightly brown
2. Peel the carrots and slice them, then add to the pan. Fry for 5 minutes.
3. Peel ginger root, grate and add to the pan. Fry for 5 minutes more.
4. Add water and bring it to boil for 25 minutes or until carrots are well cooked.
5. Add salt and pepper to taste. Remove the pan from the stove
6. Liquidize until smooth (I like mine always a bit rough, but up to you!), then add chopped coriander and a little bit of whole milk (or cream).
7. Serve hot with fresh bread.

Doesn't it sound perfect?

***

Vieraillessamme Kenanan tilalla Keniassa reilu viikko sitten, meille tarjoiltiin aivan mielettömän herkullista porkkana-inkiväärikeittoa. Parasta porkkanakeittoa, mitä minä ikinä olen maistanut. Ja juuri ennenkuin reissuun lähdin, satuimme juuri paikalle, kun eräällä tilalla oli porkkanannosto meneillään, ja niitä on nyt tuossa terassilla pari säkkiä. Ehkä tänä iltana saadaan soppa aikaiseksi!

Porkkana-inkiväärikeitto - 3-4 annosta

1 iso sipuli, kuorittuna ja pilkottuna
2 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja pilkottuna
1 inkiväärijuuri
1 kg porkkanoita
1/2 l vet
Suolaa ja pippuria
Korianteria
Punaista maitoa (tai kermaa)

1. Paista sipuli ja valkosipuli pannulla, kunnes vähän saanut väriä
2. Kuori ja paloittele porkkanat ja lisää pannulle. Paista n. 5 minuuttia.
3. Kuori ja murskaa inkiväärijuuri, lisää pannulle ja paista n. 5 minuuttia lisää.
4. Lisää vesi ja keitä n. 25 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä
5. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Poista pannu liedeltä.
6. Soseuta. Lisää pilkottu korianteri ja loraus maitoa / kermaa
7. Tarjoile kuumana tuoreen leivän kera

Eikö kuulostakin herkulliselta?



No comments:

Post a Comment